Μένοντας σε ένα σπίτι με υγρασία είναι δεδομένο πως ένα από τα πρώτα συμπτώματα που θα παρατηρήσουμε είναι η εμφάνιση των αλάτων, κυρίως στη ζώνη εξάτμισης της υγρασίας.
Τα άλατα αποτελούν τη βασική αιτία τόσο για την άσχημη όψη του τοίχου, με τα “σκασίματα” του σοβά και τα λευκά σημάδια τοίχο, όσο και για τις ζημιές στην ίδια τη στατική του κτιρίου.
Καθώς λοιπόν η υγρασία, δηλαδή τα μόρια του νερού,ανεβαίνουν σταδιακά από το έδαφος, μέσω του τριχοειδούς του τοίχου, συμπαρασύρουν στο πέρασμά τους άλατα του εδάφους και του οικοδομικού υλικού. Τα ανεβάζουν ως και τη ζώνη εξάτμισης και εκεί εναποτίθενται και συσσωρεύονται.
Τα άλατα αυτά έχουν υδροσκοπικές ιδιότητες και καθώς βρίσκονται εκτεθειμένα στην επιφάνεια του τοίχου απορροφούν την υγρασία της ατμόσφαιρας με συνέπεια να παρουσιάζουν όψη λεκιάσματος. Επιπλέον έχουν την ιδιότητα να διογκώνονται και μέχρι και στο 1.400% (!) του αρχικού τους όγκου, ασκώντας πίεση μέχρι και 2 τόνους/τετραγωνικό cm όταν κρυσταλλοποιούνται.
Όταν ένας τοίχος βρίσκεται στη φάση του στεγνώματος από την υγρασία, είναι φυσικό να έχουμε την εμφάνιση των αλάτων στην επιφάνεια του. Καλό θα είναι λοιπόν να μη βιαστεί κανείς στην ανακαίνιση του σοβά ξεκινώντας τη διαδικασία αφύγρανσης.
Θα πρέπει να αφήσουμε ένα χρονικό διάστημα στον τοίχο να αποβάλει τα άλατα τα οποία έχουν συσσωρευτεί στο εσωτερικό του και στη συνέχεια να τα απομακρύνουμε με το ξήλωμα του παλιού σοβά.
Σε κάθε περίπτωση η απομάκρυνση των αλάτων είναι πολύ σημαντικό κομμάτι στην εξυγίανση ενός κτιρίου από την υγρασία.
- Τον αδρανοποιητή αλάτων Diasen Rinzaffo.
- Τον αφυγραντικό διαπνέοντα σοβά Diasen Deumix
- Τον σοβά φινιρίσματος Diasen Agresen Neutro